BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, September 10, 2009

Bila wanita seperti lelaki...~


Actually nak storile citer yang berlaku padaku semalam..sedangku berehat2 dengan anak2ku lepas zohor tu..terdengarla orang memberi salam dan mengetuk rumahku..biasanye kalu orang yang tak ku kenal memang aku tak melayannya..tapi semalan ntah macam mana tergerak hati nak buka pintu,walhal aku dah intai dah kat sliding door nampak macam budak lelaki berkaca mata berdiri di luar,tapi tak berapa jelas dan ada seorang wanita tersorok kat belakang pintu kayu rumahku..so aku ingatkan anak jiranku..bila buka pintu je( mujurla ada tirai kat pintu luar rumah ni,coverla mukaku yg tak berhijab ni dari di lihat budak lelaki tu)..oh,siapa pula dia ni,tak kenal la pulak..rupanye budak perempuan (lagi sorang ni bertudung) datang nak ajar jahitan padaku,memula tu malas nak layan,memang tak de masala petang tu coz nak rehat ngan nak prepare utk berbuka petang nanti..so budak tu explain la pasal jahitan ni bla..bla..bla kat depan pintu rumahku ni,x jemput pun masuk,tak berani sebenarnya,lanikan ramai orang boleh menyamar..mmm..aku pun ntah macam mana bleh tanya kat budak perempuan tu,

" Dik,tu kawan adik tu laki ke?".memang aku tengok tadi sekali imbas cam lelakila..dengan t-shirt dan seluar jeans nye..
"Eh,takla kak,perempuan,"..terus kawan dia tu beri salam dan nak salam aku di sebalik tabir pintu ni..tergamam terus aku di buatnye..antara percaya dengan tidak,off course,bila aku terpandang aje muka dia dengan penampilan dia tak ubah sebijik seperti lelaki memang tak menampakkan yang dia ni perempuan..terus dalam hatiku kata..andainye dia ni menyamar kata perempuan,berdosanye aku bersalam dengan budak lelaki ni..tetiba budak cam lelaki ni dengan ramahnyer menerangkan tujuan dia datang ni..bla.bla..bla..dalam hatiku kata..oh,memang perempuan la kot sebab suara dia suara perempuan,kalau suara garau, tak taula nak kata apa..hehe..aku yang terkejut ni terus setuju je dan isi borang nak belajar menjahit coz dia kata dalam setengah jam lagi dia datang nak ajar aku kat rumah ni aje dalam sejam..mmm..blehke macamtu?..ish..ish..aku dah tak leh fikir apa dah masa tu terus accept jela..sebab tengok muka budak perempuan yang seperti lelaki tu punya pasal la..

Bila budak tu balik,terus aku rasa tak sedap hati,eh..betulke?aku plak dah isi borang,ntah betul ntah tidak,ntah2 dia saja nak maklumat peribadi aku ke?..ya Allah..tak tenteram hati di buatnye..Ya Allah,istighfar bebanyak aku dan mohon pada Allah moga dilindungi aku ni..takutla..terus aku call hubby kat ofis citer perkara ni..so hubby aku kata tak usah layan kalu dia datang semula dan bagitau dia suami tak izin...mmm..betulla tu..aku pun tak minta izin pun dengan hubby aku tadi,pandai2 je buat decision sendiri..tula jadinye...:)...so,aku pun tunggu jela budak tu datang semula..setengah jam kemudian,budak cam lelaki tu datang ketuk pintu..kali ni aku berpurdah,buka tingkap je cakap melalui tingkap kata tak jadi,macam2la alasan aku bagi,nampak kecewa gak budak tu..nak wat macammana..aku pun sebenarnya tengok muka budak tu jadi cuak juga..bila aku minta no phone atau alamat kedai,dia tak bagi pula,katanya kalau belajar kat tempat dia mahalla sampai berbelas ribu,coz tempat belajar menjahit tu bukan ajar kemahiran tapi kepakaran sekali,betulke??..ish..ish...macam2 hal..maafla dik..sebab bersangka buruk pada adik yea...penampilan tu telah buat orang lain berfikiran yang bukan2...kalaula adik datang dengan bersopan santun berpakaian muslimah menutup aurat,takdela jadi macam ni..

So, moral of this story,
1-berhati2la dengan orang yang kita tak kenal,jangan terus percaya kata2nya.
2-Pada wanita2 di luar tu,jadila wanita yang sebenar2 wanita..jangan jadi tomboy ke ape ke..susahkan orang lain.kan Allah dah ciptakan kita sebaik2 kejadian..terimala diri kita seadanye...

8 comments:

^inas^ said...

akak... akak...

sy kan, klu sengsorg kat umah, ckp la sape dtg pon, sy jawap salam dlm hati je. x de maknanya nak g jengukkk.. except jiran/kwn mak abah yg mmg sy kenal.

about tomboy, huhuhu tingat cite kat sek. men. dulu. ade junior pompuan tu bile time jasmani mmg perrggg ensem banget. rambut boy-cut. then lg pelik bile badan dia dr tepi nmpk flat je. mmg pelik ah......

harap2 dia dah berubah ah skrng..

Ahliahnizam said...

Akak pon penah gak terkena situasi mcm ni. Tapi yg datang tu mmg 'original' pompuan la. Offer course jahitan.

Akak pon sound direct je le, "Maaf la dik ye, akak ni mmg x minat jahit menjahit ni." Bukan sombong, tapi malas nak dengo dier citer pjg lebor .. so, terus cut off je, abih cite. :D

aashaku said...

mm tu lah.. akak penah jumpa gak budak tomboy dlm bas...siap pakai kopiah lagi sabo je lah...tapi akak memang dah kenal dia sblm tu memg pompuan...jadik akak sound kat dia (dgn bhs isyarat...)tunjuk kat pala dia tu...dia senyum2 je...tak boleh ye kak dia kata...hai ce la pakai tudung kalu nak tutup pala...mmm tu lah kesian juga dioarang ni sbb tak sampai hidayat...kita doalah kat depa2ni Allah bg hidayat...

Pasal jahitan tu..ish3 akak pon dah kena dah beberapa thn dulu...siap belajar lagi kweng3..ok gak lah tp tak tahulah apa motif nya...mcm2 lah dia ckp masa blajar tu.. siap buat kan beg lagi..boleh lah...tp kena bayar gak kalu tak silap akak lah rm5... murah pulak..banding kos dia ke rmh2...angkut mesin jait kulu kilir...ajar...mmm... moga Allah bglah dia kebaikan...

karkunah said...

to inas,
yalaka..selalu memang x layan pun tapi hari tu nak jadi ceritala..:)

mudah2an dia tu dah berubah yerk..

to ahliahnizam,
hehe..betul3x,memula tu memang malas layan,tapi bila tengok muka si tomboy tu terus tergamam...hehe..penangan tomboy kot..:D

to aashaku,
laa..kak,samala..budak datang tu pun explain cam akak citer la..nak ajar buat kotak pencil bleh tulis nama pstu kena bayar rm5..tapi yg pelik sanggup plak depa dtg umah ajar kita wat camtu yek..mmm

mudah2anla sesiapa yg tomboy tu dapat kembali kepada fitrah ciptaan Allah..dapat hidayah kembali yea..:)

Anak Pendang Sekeluarga said...

Sabda Rasulullah s.a.w:
Maksudnya: ” Bagi orang yang berpuasa ada dua kegembiraan. Pertama, kegembiraan ketika berbuka (atau hariraya) dan kedua, kegembiraan ketika bertemu dengan Tuhannya kelak”. Hadis riwayat Imam Bukhari dan Muslim.
Selamat menyambut hari raya Aidil Fitri dari saya,andai kata tersilap bahasa,maaf dipinta ye..hu3
Harap boleh tukar link…..lepas nie…(add la saya)

Anonymous said...

diakan madu' kita.. kecian dia.. kita yg tahu kenalah bgtau.. huhu..skadar luahan hati.

:)

日月神教-任我行 said...

成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,a片

蔥油餅Jon said...

徵信社,徵信,徵信,徵信社,外遇,尋人,徵信公司,徵信,抓姦,徵信,徵信社,徵信,抓姦,抓姦,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信社,抓姦,徵信,外遇,徵信社,,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信社,徵信社,徵信,錄音,背叛,商標,商標,GPS,離婚