BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, October 25, 2010

Bila karyaku "cerpen:suamiku orang tabligh" berlegar di FB

Sebenarnya daku agak terkejut!!..

bila cerpenku yang bertajuk "Suamiku Orang Tabligh" telah berlegar di FB karkun dan ahlia2 karkun..Alhamdulillah,terima kasih pada hamba Allah yg sudi share cerpen ini dengan pembaca yang lain..cuma yg agak ralat dan menyedihkan bila cerpen asalku ini telah di edit dan diubahsuai tanpa pengetahuanku dan beralih ke bahasa lain..sepatutnya bila kita ambil sesuatu sumber yg bukan kita punya..seharusnya kita nyatakan sumber tersebut dari mana asalnya..takdela tuan empunya karya tu terkejut bila hasil karyanya diambil orang...perbuatan hamba Allah itu menunjukkan seolah2 cerpen itu adalah hasil karya dia...bolehke buat begitu??

Bukanke kita belajar 12 adab dan usul antaranya jangan ambil barang orang tanpa izin..so,fikir2kan dan muhasabah balik perbuatan kita itu..mungkin pada orang lain ianya agak remeh,tapi tidak padaku yg menjadi penulis asal cerpen ni kerana ia adalah luahan perasaanku yang ku curahkan di dalam cerpen ini dengan niat supaya orang yang membacanya dapat memahami dan menghayati akan usaha dakwah nabi ini...

Di dalam kelas;

Cikgu:Ok,murid2..hari ni kita sambung pelajaran kita iaitu 4 perkara yg harus kita tinggalkan. Perkara ke-3 ialah jangan ambil barang orang tanpa izin. Cuba ulang murid2 semua..

Murid2:Jangan ambil barang orang tanpa izin..

Cikgu:Kuat sikit dan bersemangat..

Murid2pun dengan semangat melaungkan..

Murid:JANGANNN AMBILLL BARANGGGG ORANGGG TANPAAA IZINNNN!!!!!!!!!!!

Sekian....





11 comments:

n0vemBer zuLu said...

huhu..

jerit kuat2.

jgn sampai tersedak. ;p

have a nice day! :)

frendika pratama said...

Assalmualaikum...afwan ukhty sy sangat menyesal dengan hal ini insha Allah ini akan saya perbaiki..
saya suka dengan catatan itu Insha Allah jadi Asbab hidayah....
heheh
dan maav klo itu sedikit di edik ke bahasa indonesia saya pke google translate..soalnya bahasa malaisia ada yg seberapa gag ku ngerti...ok ntar saya kasih sumber2nya...
Masha Allah...maaf...maaf...maaf.....
sy menyesal,...

frendika pratama said...

akak nama FB nya apa?
mav ya...saya sangat menyesal.....jadi tidak enak........
maaf sangat...........................tttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt
semoga di maaf kan...
mav ka.......

frendika pratama said...

mav ya akak......saya khilaf...!

karkunah said...

inas,
uish..xdela sampai jerit..hehehe..
sekadar mengingati shj..

frendika,
jazakallah..
x mengapa...dimaafkan..semoga Allah merahmati usaha anta..

frendika pratama said...

Alhamdulillah..
makasih akak......
may Allah reward you..
masha ALlah.....^_^

hainur hapis said...

Assalamualaikum kak

boleh tak akak send kt saya cerpen tu

yang original la


email : hainur83@yahoo.com


INSYA ALLAH nak send cerpen tu ke

bakal ahlia saya INSYA ALLAH, mdh2an

Amin


Assalamualaikum

karkunah said...

wassalam..

copy paste aje kat blog akak ni..kan akak ada linkkan cerpen tuh...
okey..

Anak Pendang Sekeluarga said...

Salam,apa khabar tuan blog,harap dlm keadaan sihat dan ceria,maaf kerana lama tidak mengomen di sini kerana baru balik tashkil...doa kan sy..(jemput baca entry terbaru sy di blog sy..)

z@i said...

salam...

hehe... jerit smpai sumer org dgr

karkunah said...

anak pendang,
wslm..jakallah..teruskan perjuangan..semoga istiqomah usaha dakwah..

zai,
err,hehehe...