BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, June 11, 2009

Kenapa aku diuji?..

Kenapa aku diuji?
~Apakah manusia itu mengira bhw mereka dibiarkan shj mengatakan "kami beriman,sedang mereka blm diuji?dan sesungguhnya kami tlh menguji org2 yg sebelum mereka,maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org yg dusta (Al-ankabut:2-3)

Kenapa aku mendapat ujian seberat ini?
~Allah tidak akan membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya..(Al-baqarah:286

Kenapa aku rasa tertekan?
~Janganlah kamu bersikap lemah,dan jgnlah pula kamu bersedih hati,padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya,jika kamu org2 yg beriman (Al-imran:139)

Kenapa aku masih tidak dpt apa yg ku impikan?
~Boleh jadi kamu membenci sesuatu,padahal ia amat baik bagimu,dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu,padahal ia amat buruk bgmu,Allah mengetahui sdg kamu tdk mengetahui (Al-baqarah:216)

Bagaimana harus aku menghadapinya?
~Wahai org2 beriman,bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dan mengerjakan perkara kebajikan) dan kuatkanlah (kesabaran kamu lebih dari kesabaran musuh di medan perang) dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kpd Allah supaya kamu berjaya mencapai kemenangan (Al-imran:200)
~Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dgn sabar dan solah,sesungguhnya solah itu amatlah berat kecuali kepda org2 yg khusyuk (Al-baqarah:45)

Apakah ganjaran yg aku dapat daripada ini?
~Sesungguhnya Allah Taala telah membeli daripada org mukmin diri dan harta mereka dengan memberi syurga untuk mereka (At-taubah:111)

Kepada siapa mesti aku harapkan?
~Cukuplah Allah bagiku,tiada tuhan selainNya,hanya kepadanyalah aku bertawakal (At-taubah:129)

5 comments:

inas said...

bersyukur dpt dipertemukan dgn blog saudari..

saudari seorg karkunah? (sbnrnya, sy 1st time nmpk word karkunah, sblm ni hanya yg karkun saja)

karkunah said...

syukran melawat blog ni..karkunah or masturat adalah gelaran utk wanita dlm istilah kerja dakwah dan tabligh ni..:)

inas said...

sy sbnrnye baru je kenal dgn jemaah ni, sume jd krn Allah kenal kan sy dgn seorg karkun awal tahun ni. sblm ni, sy x penah ambil kisah ttg usaha dakwah. skrng baru nak tgk mcm mane sbnrnye sume tu berlaku.. tp sy blom penah berjumpa direct dgn ahli jemaah yg sdg menjlnkan usaha mereka, tp hati sy meronta-ronta nak kenal dgn mereka. maka ape yg bleh sy buat skrng adlh cuba follow cerita2 diorg melalui blog-blog..

namaku ina said...

assalamu'alaykum warohmatullahi wabarokaatuh


tulisan yang amat menyentuh..

salam ukhuwah dari jakarta, indonesia :)

(saya juga baru kenal dgn kerja dakwah ini.. )


jazakillah khairan katsira

karkunah said...

to inas dan namaku ina:
Salam taaruf,mudah2an kemudahan it dan blog ni menjadi wadah utk kita memahami usaha ni dgn lebih dkt lagi.InsyaAllah,kefahaman itu dr Allah.Semoga Allah beri taufik hidayah utk kita amal agama sebaiknyer..:)