BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, June 14, 2009

Kenduri Kahwin..


Bercerita mengenai kenduri kahwin ini,terpanggil aku utk mengulasnya. Sebenarnya dalam Islam utk dpt keberkatan dlm rumah tangga maka asas yg harus dibentuk dan dijaga adalah melalui kenduri kahwin itu sendiri.Kenapa aku kata begitu? kerana utk melahirkan generasi yg soleh solehah dan keluarga bahagia adalah melalui kenduri perkahwinan yg berkat dan diredhai Allah.
Cuti sekolah adalah waktu yg sinonim utk majlis perkahwinan..tak ketinggalan adik iparku sendiri melangsungkan perkahwinannya..apa yg pasti memang kenduri kahwinnya meriah,ramai tetamu hadir,tapi pada diriku cukup sengsara menanggung selama 3 hari aku berada dlm suasana kenduri ini..kerana apa?kerana:
~Pelamin..aku cukup x berkenan ngn pelamin ni..bila aku sampai kt umah mentua ku,nampak je palamin ni,istighfar panjang aku dibuatnya..apa tujuan pelamin tu kalau tak utk menunjuk sang pengantin bersanding megah sebagi raja sehari..xpelah kalu yg menyaksikan hanya kaum kerabat saudara mara..ini yg sedihnya satu kampung menatapnyer..siap bergambar beramai ngn kengkawan yg datang satu rombongan bas..kawan2 plak campur lelaki permpuan..dan pengantin plak off coursela berhias dan make-up cam artis..ya Allah,aku yg melihatnye tak tergamak nak menanggung dosa mereka..mgkin zahirnye mereka x tahu,or jahil or anggap sebagai satu keseronokan,tp padaku,seandainye dlm Islam tdk diajar sebegitu,mengapa harus kita ikut..bukankah ia bibit ke arah dosa..
~percampuran lelaki perempuan juga satu maslah dlm kenduri kahwin,susah nak jumpa kenduri kahwin yg benar2 jg syariat,maksudku,kaum wanita hanya dgn wanita..,dan lelaki dgn lelaki,dipisahkan dgn tirai atau tabir..kan bagus kalu begitu..ni tak,lelaki perempuan gotong royong masak bersama,suami org tu cerita dgn kita,kita cite ngn laki org,x depun rasa malu..yg penting kenduri berjalan lancar,lauk pauk dpt siap sempurna utk jamu tetamu..erm..x taulah.
~Aurat..yerk..yg pasti nak jaga aurat memang payahla..aku yg full hijab pun susah nak jaga purdahku waktu kenduri ni..nak tak nak aku duk dlm umah jer..minta maafla..aku snggup tak tolong mereka di luar umah semata2 nak jaga auratku..sebenarnya aurat ngn ipar duai pun kena jaga,tapi aku x mampu nak laksanakan..iyelah contohnyer..kalu kita singsing baju hingga ke siku..aurat kita pasti nampakkan..so,memang payah nak jaga..istighfarla bebanyak..lagi satu bila dah ramai2 ni,dengan adik beradik suamiku dan anak masing2..nak tido pun payah..bilik pun terhad..so bergelimpanganla satu keluarga dn keluarga yg lain tido di anjung..isk,malu sungguh..aku pun cover2la jgak..segan sungguh..dua malam aku terpeliharadpt tidur di bilik..cuma satu mlm tu terkantoi tidur di ruang tamu..sedih sebenarnyer..
~Pembaziran sudah tentu tak dpt dielakkan..makanan yg di buat perhiasan utk makan beradab terbuang begitu saja..entahlah,,pada aku tak perlu pun nak dihias makanan tu,..memangla cantik siap di ukir buah2an,sayur2an,tapi yg sedihnyer tak di makanpun..last2 tong sampah juga yg dpt..isk..isk..
Sedih sebenarnya apabila permulaan perkahwinan itu dah ada unsur2 pembaziran dan maksiat..masa kat Nizamuddin dulu,ada maulana bagi bayan,perkahwinan yg terbaik adalah yg plg sedikit belanja kenduri kahwinnya or plg sederhana..kalu kenduri tu kita tau ada unsur kemaksiatan,maulana tu kata tak pergi pun takpe..tapi kita di Malaysia ni,masih lemah dlm bab2 kenduri ni,sifat ikram kita pun tinggi,nak tak nak pergilah juga utk jaga hati tuan umah kenduri tu wlupun kita tau kenduri ni pasti ada pelanggaran syariatnya..Entahla..manusia ni suka mengejar keseronokan dan kesenangan yg sementara tanpa mengira natijah di hari kemudian.
InsyaAllah utk generasi anak2ku,akan ku pelihara sunnah dan syariat Allah,kalu anak2ku kahwin suatu hari nanti,aku nak buat kenduri doa selamat dan jemputan ala kadar sahaja..pedulikan kata2 org..Kita hidup bukan utk cari redha manusia dgn kemurkaan Allah,tapi dgn kemurkaan manusia mendapat keredhaan Allah..insyaAllah
Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Takutlah kepada Allah, di dalam memimpin isteri-isterimu, kerana sesungguhnya mereka adalah amanah yang ada disampingmu, barangsiapa tidak memerintahkan agar isterinya mengerjakan solat, dan mengerjakan agama kepadanya, maka ia telah berkianat kepada Allah dan Rasul-Nya."

9 comments:

Ahliahnizam said...

Salam.

Betul tu kak. Perkara nikah kahwin ni sebenarnya part of sunnah nabi, tapi kalau dah caranya x betul .. boleh jadi maksiat dan lagha.

One more yg saya biasa tgk masa nikah, elok pengantin pompuan pakai tudung, then bila part bersanding .. tudung dah 'terbang' ntah ke mana. Ya Allah .... berilah hidayat kepada kami.

Saya pun azam, bila masa anak2 saya sampai jodoh ... saya nak buat 100% ikut syariat. Biarlah org nak kata apa, yg penting kita ikut kata Allah :)

inas said...

kebetulan lak sy pon tgh pikir bnda ni. sy single lg tp one day insya allah nak kawin mcm org lain gak hehhe.. mmmmm sy penah tny mak sy, mak ade nmpk tak ape2 kesalahan kat kenduri kawin org kite ni? ade la bercerita sikit2 dgn mak tp bile sy ckp ayat 'sy x nak pelamin yg kena besanding utk tunjuk kat org ramai', mak x setuju.. woooo.... ;-(

karkunah said...

sabar dan doa byk2..semoga Allah beri hidayah pada mak inas tuh..:)

namaku ina said...

assalamu'alaykum warohmatullahi wabarokaatuh

Alhamdulillah, my parents has understand about sunnah in wedding..

saya berucap pada Ibu, " kalaulah nanti calon suamiku tak ingin pernikahan yang sunnah..maka tak jadi nikahlah.. "

mudah berucap tapi kenyataannya..berat sekali utk melaksanakannya..

semoga Allah beri hidayah untuk kita semua.. amiin ya Allah

Anonymous said...

slm....
slm perkenalan buat pemilik blog...
sy paggil kakak la ya..
hmmm.. sememangnya betul apa yang akak dh bicarakan dalam entri ni... tp sy just nk utarakn beberapa pendapat maybe betul, maybe x...
dan sebelum tu, sy nk bagitaulah, apa2 yg sy nk citer ni sumanya adalah berkaitan dengan kehidupan sy d sabah...
kt sbh ni sudah menjadi kebiasaan sesama lelaki perempuan mmg ramah, saling bertegur sapa... n mmg budyanya begitu.. bukan persoaln malu x malu.. tp ianya dh di anggap budaya bermsyarakat... malah ustaz ustazah semenanjung yang bertandang kt sbh ni pn dh fhm n nk x nk mmg kne biasakan diri... n sy lihat xdapa masalah kt c tu...
dan sememangnya klu seorang yg faham agama tetiba buat cam yg akak ckp sanggup x g tlog kerana nk jaga aurat... wah... mmg mslah bsr la... boleh timbulkan fitnh dlm agama gak 2... so nk ty akak la.. pe pndpt akak.. cmna spy kita nk buat spy dua2 dpt win2 situation.. mean kita dpt jaga aurat n kita x buat msyrkt kt sekeliling kita terasa hati n mengata yang bukn2... nk jaga nama bersih agama kak..coz ni pn slah satu cbg daripada ikram muslimin kn...
tq... ;)

mohammad said...

assalamualaikum..
1.datang awal n pulang awal supaya x lihat lagi banyak perkara langho
2.cuba cari bahagian yang memerlukan percampuran lelaki n perempuan(hanya orang perempuan buat kerja tu-cth,potong memotong,masukkan hadiah,kuih ke)
3.cuba ziarah rumah rakan seusaha(jika kenduri keluarga & penting) berdekatan situ(mohon berehat disitu) sebelum hari kenduri tersebut.

insyallah,sedikit sebanyak idea yang saya beri membuka beribu idea untuk memberi manfaat seluruh manusia,ameen..

mohammad said...

maaf silap tulis..
2.cuba cari bahagian yang x memerlukan...

Anonymous said...

Org kita kuat pegang pd adat dr agama...bukan apa ada sebahagian adat kita yg sedia Ada xberlandaskn agama.bukan semua.sebahagian jer tau.jd kita yg sedar nie perlu perlahan2x membetulkn semua ini.mcm tarik rmbut dlm tepung...dlm menjalankn dakwah yg b'kesan perlukn kesabaran yg tinggi & masa yg panjang...Doa pd Allah jgn lupa plak.(itulah pandangan sekupang dr sy)

karkunah said...

Assalamualaikum anonymous,
jazakillah sudi drop komen kt blog akk..
Maaf ye sbb lambat reply coz akk pun jarang dah jengok blog..
Ttg perkara ni pd akk atas iman seseorg..macam akk mmg jarang pegi kenduri kawin kt kg n jiran tetangga..selalu suami yg pegi,klu sbg wanita nak ikram tuan rumah yg jemput tu bolehla buat cam En Mohammad katakan tu..yg penting kita jaga aurat,pergaulan kita,cepat pegi dan cepat pulang..mmg susah perkara adat nak diibadatkan..insyaAllah doa hidayat byk2..